Kolmen kappaleen ongelma sai yli tuhat uutta ratkaisua

Matemaatikot ovat jo yli 300 vuotta yrittäneet selvittää niin sanottua kolmen kappaleen ongelmaa. Nyt tutkijat ovat löytäneet lukuisia uusia ratkaisuja tähän matemaattiseen mysteeriin.

Taivaankappaleet kulkevat radoillaan painovoiman ohjaamina. Vaikka Isaac Newton esitti painovoiman perus­lain jo vuonna 1687, emme vielä tänä päivänäkään osaa muotoilla ratkaisua, joka pystyisi kuvaamaan minkä tahansa kolmen toistensa kanssa vuorovaikuttavan kappaleen radat.

Kolmen kappaleen ongelmaa tutkittiin ensimmäiseksi Kuun, Maan ja Auringon välisten voimien ja liikkeiden selvittämiseksi.

Vaikka ongelmaa ei ole pystytty selvittämään sen yleisessä muodossa, joillekin erityistapauksille on onnistuttu muotoilemaan ratkaisuja. Hiljattain tutkijat ilmoittivat löytäneensä 1 223 uutta ratkaisua. Kiinalaisen supertietokoneen tekemä työ tuplasi tunnettujen ratkaisujen lukumäärän.

"On ihailtavaa, miten he ovat tehneet listasta paljon pidemmän", toteaa Robert Vanderbei Princetonin yliopistosta.

Kaikki löytyneet radat ovat jaksollisia, sillä jokainen kappaleista palaa takaisin alkuperäiselle paikalleen. Havainnon toivotaan auttavan yleisen ratkaisun löytämistä.

Aiheesta lisää New Scientist (englanniksi)