Jyväskylässä tuotettiin ennalta tuntematonta atomiydintä

Suomalaiset tutkijat ovat havainneet 190-astatiinia. Nyt ensimmäistä kertaa nähdyt ytimet hajoavat nopeasti kohti vakaampia ytimiä ja ovat siten hyvin lyhytikäisiä.

Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa on onnistuttu tuottamaan ennalta tuntematonta atomiydintä, 190-astatiinia. Se koostuu 85 protonista ja 105 neutronista.

"Uusia ytimiä tutkimalla kasvatetaan tietämystä materian rajoista sekä ymmärrystä atomiytimien rakenteesta", kertoo Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkija Henna Kokkonen.

Kyseessä on kevein tähän mennessä havaittu astatiinin isotooppi. Saman alkuaineen eri isotoopit ovat kemiallisilta ominaisuuksiltaan samanlaisia, mutta poikkeavat toisistaan massaltaan.

Astatiini on hyvin nopeasti hajoava, ja siten myös erittäin harvinainen alkuaine.

Tutkimus oli osa Kokkosen pro gradu -tutkielmaa. On poikkeuksellisen harvinaista, että pro gradu -tutkielmassa löydetään uusi isotooppi.

"Analysoin pro gradu -tutkielmassani mittausdataa, josta löysin kyseisen uuden isotoopin. Graduprosessin sekä kesäharjoitteluiden myötä pääsin myös tutustumaan ydinspektroskopia-ryhmän toimintaan ja innostuin ryhmän tekemästä tutkimuksesta enemmän", Kokkonen iloitsee.

Aiheesta lisää Jyväskylän yliopisto