Higgsin bosonin massa mitattiin Sveitsin ja Ranskan rajalla sijaitsevan CERN-tutkimuskeskuksen hiukkaskiihdyttimellä. Kuva CERN

Higgsin hiukkasen massa määritettiin ennätystarkasti

Tutkijat ovat saaneet laskettua Higgsin bosonin massan paljon aiempaa tarkemmin. Analyysissä käytettiin havaintoja 4 000 biljoonasta CERNin hiukkaskiidyttimellä tuotetusta hiukkastörmäyksestä.

Higgsin bosoni antaa massan kaikille muille hiukkasille, joten se on olennainen osa nykyfysiikkaa ja käsitystä siitä, miten maailmankaikkeus toimii.

“Higgsin bosoni löydettiin vuonna 2012 LHC-hiukkaskiihdyttimellä ja sen ominaisuuksien tutkiminen on vasta alkanut", toteaa Tiziano Camporesi Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksesta CERNistä.

Nyt julkaistun uuden analyysin mukaan massa on 125,09 gigaelektronivolttia. Tuloksen tarkkuus on 0,2 prosenttia. Löydön aikoihin massan ajateltiin olevan hieman suurempi.

Niin sanottu hiukkasfysiikan standardimalli ei anna tarkkaa ennustetta Higgsin bosonin massalle. Massan avulla teoria kuitenkin antaa ennusteita Higgsin bosonin muista ominaisuuksista, jotka voidaan testata kokeiden avulla.

Aiheesta lisää CERN (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto