Häviääkö Linnunratamme keskustassa pimeää ainetta?

Pimeä aine saattaa sittenkin tuhota itseään galaksimme keskuksessa. Näin epäilee tiimi, joka katsoi uudella silmällä aiemmin julkaistuja gammasädehavaintoja.

Osa fyysikoista uskoo, että pimeä aine - jonka uskotaan kattavan suurimman osan universumin massasta - koostuu aineesta ja sen antiaineesta. Kohdatessaan nämä hävittäisivät eli annihiloisivat toisensa lähettäen korkeaenergistä säteilyä.

Jo aiemmin on esitetty, että Linnunradan keskustasta saapuvassa gammasäteilyssä olisi merkkejä tästä annihilaatiosta. Mutta sitten ytimen alueelta löydettiin tuhansia pulsareita eli kuolleiden tähtien jäänteitä, jotka vaikuttivat olevan vastuussa havaituista signaaleista.

Nyt Harvardin yliopiston Douglas Finkbeiner ryhmineen kykeni rajaamaan tarkemmin säteilykohteiden sijainnin.

Pulsarien osuus voitiin suurella varmuudella sulkea pois. Havaitut gammasäteet käyvät yksiin pikemminkin pimeän aineen tuhoutumisen mallien kanssa.

Tähän saakka pimeän aineen olemassaolo on todettu vain painovoimavaikutusten kautta. Fyysikot eivät ole kuin kyenneet arvailemaan pimeän aineen luonnetta. Jos jatkotutkimukset vahvistavat Finkbeinerin tiimin johtopäätökset, vaihtoehdot pimeän aineen mysteerin selittämiseen kapenisivat merkittävästi. Tämä olisi tutkijoille läpimurto.

Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi)