Arvio kaikkeuden eliniästä: "Lopullinen loppu tulee odotettua nopeammin"

Heino Falcke laski, kuinka nopeasti kaikki tähdet muuttuvat pelkäksi säteilyksi. Yllättäen tähdenmassaiset mustat aukot haihtuvat suunnilleen samassa ajassa kuin neutronitähdet.

"Maailmankaikkeuden lopullinen loppu tulee paljon odotettua nopeammin, mutta onneksi siihen silti kuluu hyvin pitkä aika", Heino Falcke tiivistää tuoreen tutkimuksensa tulokset. 

Hollantilaisessa Radboudin yliopistossa työskentelevät Heino Falcke, Michael Wondrak ja Walter van Suijlekom osoittivat kaksi vuotta sitten, että kaikki painovoiman omaavat kappaleet menettävät hiljalleen massaansa ja muuttuvat säteilyksi. Ilmiö muistuttaa mustien aukkojen kokemaa Hawkingin säteilyä.

Nyt kolmikko on jatkanut työtä ja laskenut, kuinka kauan kestää ennen kuin kaikki maailmankaikkeuden tähdet muuttuvat kokonaan säteilyksi tämän mekanismin myötä.

Tutkimuksen perusteella kosmoksen loppu koittaa 1078 vuoden päästä, jos otetaan huomioon ainoastaan tämä Hawkingin säteilyn kaltainen ilmiö. Luku sisältää ykkösen jälkeen 78 nollaa. 

Näin kauan siis kestää, että kaikkein sitkeimmätkin tähdenjäänteet eli valkoiset kääpiöt ovat haihtuneet. Vaikka ajanjakso on käsittämättömän pitkä, se on huomattavasti lyhyempi kuin aiempi arvio valkoisten kääpiöiden eliniälle, joka oli 101100 vuotta.

Falcken mukaan ilmiön nopeus riippuu kappaleen tiheydestä. Tiheämmät kappaleet haihtuvat nopeammin kuin harvat.

Yllättäen tähdenmassaiset mustat aukot kuitenkin haihtuvat suunnilleen yhtä nopeasti kuin neutronitähdet, eli noin 1067 vuodessa. Syynä on se, että mustat aukot imevät osan tuottamastaan säteilystä ja näin hidastavat prosessia.

Tutkijat laskivat huvin vuoksi haihtumisnopeudet myös Kuulle sekä ihmiselle ja saivat tulokseksi 1090 vuotta. Kolmikko kuitenkin huomauttaa, että muut prosessit hävittävät melko varmasti sekä Kuun että ihmiset paljon tätä nopeammin. 

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)