Uusi koordinointikeskus suojelee yötaivasta häiritseviltä satelliiteilta

Parhaillaan rakenteilla olevat matalan radan satelliittiparvet huolettavat tähtitieteilijöitä. Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU perustaa keskuksen puolustamaan yötaivasta niiden vaikutuksilta.

IAU on valinnut hakijoiden joukosta keskuksen ylläpitäjiksi kaksi toimijaa, kansainvälisen SKA-observatorion sekä Yhdysvaltojen kansallisen tiedesäätiön NOIRLab-tutkimuslaboratorion.

"Uusi keskus on tärkeä askel, jolla varmistetaan ettei teknologinen kehitys epähuomiossa vaikeuta taivaan tutkimista ja siitä nauttimista. Uskon, että keskus pystyy harjoittamaan maailmanlaajuista koordinointia ja tuomaan yhteen tarvittavan osaamisen monilta sektoreilta", sanoo IAU:n johtaja Debra Elmegreen.

Keskuksen päätehtävä on saattaa yhteen maailman tähtitieteen toimijoiden sananvalta. Käytännössä IAU:lla tai keskuksella ei ole valtaa tehdä avaruustoimintaa rajoittavia säädöksiä, mutta sen rooli on keskeinen koordinoinnissa ja asioiden nostamisessa julkisuuteen.

Viime vuosina on annettu suositus, että satelliittiparvien satelliitit pyrittäisiin erilaisia tekniikoita käyttäen tekemään niin himmeiksi, etteivät ne erottuisi taivaalta paljain silmin. Vaikka tähän päästäisiinkin, satelliitit aiheuttavat silti yhä suurempia ongelmia tähtitieteelliselle toiminnalle.

Nopeita nettiyhteyksiä satelliittien kautta tarjoavassa Starlink-järjestelmässä on jo yli 1 500 toimivaa satelliittia Maan kiertoradalla ja OneWeb-järjestelmässä lähes 400. Uusista satelliittijärjestelmistä lisää maaliskuussa ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä 2/2022.

Aiheesta lisää IAU (englanniksi)