VLT ottaa nyt entistä terävämpiä infrapunakuvia

Eurooppalaisten teleskooppien havaintotarkkuus lähi-infrapunavalossa otti askeleen eteenpäin. Chilessä sijaitseva VLT-observatorio on saanut uuden ERIS-instrumentin testikäytön valmiiksi.

ERIS eli Enhanced Resolution Imager and Spectrograph on lähi-infrapunavaloa havaitseva instrumentti, joka sisältää sekä kuvaamiseen että spektrimittauksiin soveltuvat laitteistot. Se on asennettu yhteen VLT:n neljästä 8,2 metrin teleskoopista, ja sen odotetaan pysyvän käytössä ainakin vuosikymmenen ajan.

"ERIS puhaltaa uutta elämää VLT:n adaptiivista optiikkaa hyödyntäviin kuvaamisen ja spektroskopian kykyihin", selittää instrumentin päätutkija Ric Davies.

Instrumentti pystyy ottamaan kuvia 1–5 mikrometrin aallonpituuksilla. Sen spektrografi havainnoi 1–2,5 mikrometrin aallonpituuksia. Ilmakehän absorptio asettaa rajoitteensa lähi-infrapunavalon havainnoille, mutta ne ovat silti arvokas lisä näkyvän valon havaintoihin.

Oheisessa kuvaparissa vertaillaan galaksista NGC 1097 otettuja kuvia. Kohde sijaitsee noin 45 miljoonan valovuoden etäisyydellä meistä.

ERIS-instrumentin ottamassa kuvassa erottuu paljon yksityiskohtia. Kirkkaat, rengasmaisesti ryhmittyneet pisteet galaksin ympärillä ovat uusien tähtien syntypaikkoja. Myös galaksin ytimen yksityiskohdat erottuvat entistä tarkemmin.

Chilessä sijaitseva VLT koostuu neljästä 8,2 metrin peileillä varustetusta suuresta teleskooppiyksiköstä ja neljästä pienemmästä, siirettävästä lisäteleskoopista. Niitä voidaan käyttää yksittäin tai yhdistää useita paremman kulmaerotustarkkuuden ja valonkeräyskyvyn saavuttamiseksi.

Aiheesta lisää ESO (englanniksi)