Venäläiset laskivat neutriinoteleskoopin Baikaljärveen

Venäläiset tutkijat ovat sijoittaneet neutriinoteleskoopin Baikaljärveen. Kyseessä on suurin neutriinoja havaitseva mittalaite pohjoisella pallonpuoliskolla.

Baikaljärven uusi neutriinoteleskooppi laskettiin suunnilleen neljän kilometrin päähän järven rannasta. Teleskooppi rakentuu useista erillisistä mittalaitteista, jotka kelluvat 700-1240 metrin syvyydessä jäisen kylmässä vedessä.

Neutriinot ovat kevyimpiä alkeishiukkasia, joita tunnemme. Vain joitain vuosia sitten niiden massan todistettiin olevan olemassa. Tulos huomioitiin vuoden 2015 fysiikan Nobel-palkinnolla.

Teleskooppi ei havainnoi avaruudesta tulevia neutriinoja suoraan, vaan niihin liittyvää Tšerenkovin säteilyä, jota syntyy neutriinojen vuorovaikuttaessa veden kanssa.

Venäläisten mukaan kyseessä on suurin neutriinojen havaitsemiseen tehty mittalaite pohjoisella pallonpuoliskolla. Tilavuudeltaan maailman suurin makean veden järvi Baikal on sille ideaali sijaintipaikka. 

"Syvyytensä ansiosta Baikal on ainoa järvi, jonne voi sijoittaa neutriinoteleskoopin", kertoo Bair Shoibonov JINR-tutkimuskeskuksesta AFP-uutistoimistolle.

"Makea vesi on myös tärkeää sekä veden kirkkaus. Lisäksi erittäin olennaista on se, että paikalla on jääkuori 2-2,5 kuukauden ajan."

Venäläisten lisäksi myös eurooppalaiset tutkijat osallistuvat projektiin. Baikalin teleskoopin kilpailija amerikkalainen IceCube toimii samalla tavalla ja sijaitsee Etelämantereen jään alla.

Aiheesta lisää Baikal-GVD (englanniksi)