Uusi röntgenobservatorio tuotti ensimmäiset otoksensa

Huolimatta japanilais-yhdysvaltalaista XRISM-avaruusobservatoriota vaivaavasta pienestä ongelmasta se toimii yli odotusten. Jo testausvaiheessa se on onnistunut tekemään merkittävää tiedettä.

XRISMin ensivalo käsitti Abell 2319 -galaksijoukon ja yllä esitetyn supernovajäänteen N123D satelliittigalaksissamme Suuressa Magellanin pilvessä. Observatorion Resolve-instrumentin havainto on tarkin röntgenspektri kohteesta koskaan.

"Resolve antaa meidän määrittää ei yksinomaan eri alkuaineiden määriä vaan myös niiden lämpötiloja, tiheyksiä ja liikesuuntia ennennäkemättömällä tarkkuudella", sanoo Brian Williams Nasasta. "Tästä voimme edelleen kutoa yhteen informaatiota alkuperäisestä tähdestä ja sen räjähdyksestä."

Resolvella päästään zoomaamaan lähelle kohteita. Observatorion toinen instrumentti Xtend antaa laajemman näkymän, joka on noin 60 prosenttia täysikuun kulmamittaa suurempi.

Takaiskuna on ollut Resolven ilmaisinta suojaavan oven juuttuminen paikoilleen. Jos ongelmaa ei saada ratkaistua, instrumentin röntgensäteiden energioiden suunniteltu havaintokyvyn alaraja 300 elektronivolttia ei toteudu. Ovi leikkaa pois pienimmät energiat.

"Resolve ylittää jo odotuksemme", sanoo Lillian Reichenthal Nasasta tästä huolimatta.

Instrumentin resoluutio on myös osoittautunut selvästi paremmaksi kuin toivottiin. "Tämä tarkoittaa, että saamme jopa vielä yksityiskohtaisempia kemiallisia karttoja jokaisesta XRISMin spektristä", iloitsee Reichenthal.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)