Uusi kartoitus näyttää röntgentaivaan tarkempana kuin koskaan

Viime vuonna laukaistu venäläis-saksalainen Spektr-RG-avaruusteleskooppi on tuottanut ennennäkemättömän kartan. 182 vuorokaudessa kerätty röntgenkartoitus on selvästi tarkempi kuin mikään aiemmista.

"Tämä koko taivaan kuva muuttaa kokonaan tavan, jolla katsomme energeettistä maailmankaikkeutta", kehuu Peter Predehl Max Planck -instituutista. Hän toimii eROSITA-instrumentin päätutkijana.

"Näemme yksityiskohtien rikkauden, kuvien kauneus on todella huumaavaa", hän jatkaa.

Spektr-RG:n eROSITA-instrumentin kuva ulottuu noin neljä kertaa himmeämpiin kohteisiin kuin ROSAT-teleskoopin 30 vuotta sitten tehty kartoitus. Yksittäisiä röntgenlähteitä on ROSAT-kartoitukseen verrattuna kymmenkertainen määrä.

Kaikkiin historiassa eri havaintoinstrumenteilla löydettyihin röntgenkohteisiin verrattuna kohteiden määrä suunnilleen tuplaantui eROSITAn kartoituksen myötä. Linnunradan ulkopuolisista kohteista suurin osa on aktiivisia galaksiytimiä.

Oheisen koko taivaan kuvan kohteita on esitelty nimettyinä erillisessä kuvassa.

"Miljoonan kohteen havaitsemisella vain kuuden kuukauden aikana eROSITA on jo mullistanut röntgentähtitieteen, mutta tämä on vasta esimakua tulevasta", lupailee korkeaenergisen astrofysiikan ryhmän johtaja Kirpal Nandra Max Planck -instituutista.

Spektr-RG laukaistiin avaruuteen 13. heinäkuuta 2019. Se on sijoitettu Maa-Aurinko L2-pisteen läheisyyteen noin 1,5 miljoonan kilometrin etäisyydelle. Sen toivotaan pysyvän toiminnassa vähintään 6,5 vuoden ajan.

Aiheesta lisää Max Planck -instituutti (englanniksi)