Uudet teleskoopit yrittävät löytää vieraita sivilisaatioita

Tutkijat ovat ottamassa käyttöön kahta kaukoputkea, jotka tarkkailevat yötaivasta löytääkseen merkkejä teknologisesti kehittyneistä elämänmuodoista. Myöhemmin niitä on tarkoitus rakentaa satoja lisää.

Amerikkalaiselle Lick-observatoriolle asennetut uudet teleskoopit metsästävät näkyvän valon ja infrapunavalon välähdyksiä. 

Teknisesti kehittyneet sivilisaatiot voisivat käyttää tällaisia nanosekuntien pituisia väläyksiä esimerkiksi kommunikointiin.

"Tavoitteena on etsiä erittäin lyhyitä mutta voimakkaita kehittyneen sivilisaation signaaleja. Koska ne ovat niin lyhyitä ja todennäköisesti harvinaisia, suunnitelmanamme on tarkkailla suurta aluetta taivaalla pitkän aikaa", kertoo Dan Werthimer Berkeleyn yliopistolta.

Kyseessä ovat vasta ensimmäiset PANOSETI-nimellä kulkevan projektin kaukoputkista, joita on tarkoitus rakentaa satoja kappaleita.

"Tavoitteenamme on saada aikaan ensimmäinen vieraan elämän etsintään omistautunut observatorio, joka pystyy havaitsemaan koko näkyvää taivasta jatkuvasti", paljastaa Shelley Wright San Diegon yliopistosta.

Vaikkei vieraita sivilisaatioita havaittaisi, kehitteillä olevat kaukoputket tarjoavat tähtitieteilijöille joka tapauksessa uuden ikkunan maailmankaikkeuteen. Näin lyhyitä näkyvän valon purkauksia ei ole ennen pystytty etsimään.

"PANOSETI voi paljastaa uuden tähtitieteellisen ilmiön tai signaalin maapallon ulkopuolisilta olennoilta", Werthimer toteaa.

Entä kuinka todennäköisenä pidetään, että vieras sivilisaatio löytyy uusien teleskooppien myötä?

"Lyhyt ja korrekti vastaus on, ettei meillä vielä ole tietoa havainnon todennäköisyydestä", Wright myöntää.

Aiheesta lisää San Diegon yliopisto (englanniksi)