Uuden aurinko-observatorion ensimmäiset kuvat julkaistiin

Nasa on julkaissut ensimmäiset kuvat uudelta Aurinkoa tarkkailevalta avaruusobservatoriolta.

Solar Dynamics Observatory eli SDO laukaistiin avaruuteen 11. helmikuuta ja sen toimintaa on kalibroitu ja testattu tähän asti. Nyt sen testijakson suorituskyvystä koottiin laaja esittely verkkoon.

"Ensimmäiset kuvat kertovat Auringon dynaamisuudesta tavalla, jota en ole nähnyt 40 tutkimusvuoteni aikana", hehkuttaa Richard Fisher, aurinkofysiikan asiantuntija.

"SDO tulee muuttamaan ymmärtämyksemme Auringosta ja sen prosesseista, jotka vaikuttavat elämäämme ja yhteiskuntaan. Projektilla on valtava merkitys tieteelle, samoin kuin Hubblella on moderniin astrofysiikkaan."

Avaruusobservatorion tärkeimmät tavoitteet liittyvät Auringon ja sen magneettikentän nopeiden ilmiöiden tutkimiseen. Suuren erotuskyvyn lisäksi laitteen etuna on seurannan jatkuvuus ja ajallinen tarkkuus. Nämä pääsevät oikeuksiinsa etenkin videoissa.

Dataa uudelta robottiobservatoriolta kertyy vuorokaudessa huimat 1,5 teratavua. SDO on geosynkronisella radalla 36 000 kilometrin etäisyydellä maanpinnasta ja sen toiminta-ajaksi on suunniteltu 5 vuotta.

Aiheesta lisää (englanniksi)

SDO:n ensimmäiset havainnot (englanniksi)