Tutkijat suunnittelevat mustien aukkojen kuvaamista avaruudesta käsin

Äskettäin saatu ensimmäinen kuva mustasta aukosta onnistui niin hyvin, että tutkijat pohtivat jo parempien ottamista. Tämä voitaisiin toteuttaa laukaisemalla avaruuteen radioteleskooppeja.

Radboudin yliopiston, Euroopan avaruusjärjestön ja eräiden muiden tahojen suunnitelmissa avaruuteen laukaistaisiin kaksi tai kolme radioteleskooppia mustien aukkojen kuvaamiseksi.

Konsepti kulkee nimellä EHI eli Event Horizon Imager.

"Voisimme ottaa kuvia viisi kertaa suuremmalla resoluutiolla kuin on mahdollista EHT:llä", sanoo Freek Roelofs Radboudin yliopistosta.

EHT eli Event Horizon Telescope koostuu useista maanpinnalla sijaitsevista yksittäisistä teleskoopeista. Sen ottama historiallinen kuva M87-galaksin ytimen supermassiivisesta mustasta aukosta julkaistiin hiljattain.

EHT:ltä on tulossa myös kuva oman galaksimme ytimen mustasta syöveristä, mutta EHI:llä pystyttäisiin kuvaamaan vielä viisi muuta pienempää mustaa aukkoa.

Nämä edistysaskeleet olisivat mahdollisia, koska avaruudessa voitaisiin havaita radiotaajuuksia, joita ilmakehä estää vastaanottamasta. Kiertoradalla teleskooppien keskinäinen välimatka olisi myös suurempi, mikä lisää erotuskykyä.

"Avaruusteleskoopeilla voisi ottaa lähes täydellisiä kuvia todellisten yksityiskohtien näkemiseksi mustissa aukoissa", sanoo Heino Falcke Radboudin yliopistosta.

Projektin toteuttamisessa on useita teknisiä vaikeuksia, kuten valtavan datamäärän välittäminen maahan.

Radboudin yliopiston Volodymyr Kudriashov on kuitenkin optimistinen. "Me todella uskomme projektin olevan toteutettavissa."

Aiheesta lisää Radboudin yliopisto (englanniksi)