Turun yliopisto saa omistukseensa laatuteleskoopin Kanariansaarilla

Kanariansaarilla sijaitseva Nordic Optical Telescope (NOT) siirtyy marraskuusta alkaen Turun ja Aarhusin yliopistojen omistukseen. Turun yliopisto ottaa haltuunsa teleskoopin rakennuksineen ja Aarhusin yliopisto vastaa jatkossa teleskoopin henkilöstöstä.

"Turun yliopistolle NOT-teleskoopin omistajuus merkitsee uutta avausta kansainvälisten infrastruktuurien toimintaan osallistumisessa", kertoo Kalle-Antti Suominen Turun yliopistosta.

Jo vuodesta 1984 alkaen suomalaiset ovat osallistuneet yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa NOT-teleskoopin suunnitteluun ja rakentamiseen sekä vuodesta 1990 lähtien sen käyttöön ja kehittämiseen.

Teleskooppi on tarjonnut ainutlaatuiset mahdollisuudet erityisesti pohjoismaalaisten tutkijoiden pitkäaikaisiin hankkeisiin muun muassa aktiivisten galaksien, supernovien, kaksoistähtien ja magneettisesti aktiivisten tähtien tutkimuksessa.

"NOT-teleskoopilla on myös tärkeä rooli uuden tutkijasukupolven koulutuksessa. Lähes 90 pohjoismaista opiskelijaa, joista noin neljännes Suomesta, on työskennellyt noin vuoden mittaisen jakson harjoittelijana La Palmalla", toteaa Seppo Mattila Turun yliopistosta.

Aiemmin teleskoopin on omistanut Ruotsin lainsäädännön alainen säätiö Nordic Optical Telescope Scientific Association (NOTSA), jossa jäsenenä on myös Suomen Akatemia.

Nyt NOT-teleskoopin toiminta turvataan Turun ja Aarhusin yliopistojen yhteistyöllä. Teleskoopin käyttö jatkuu edelleen yhteispohjoismaisella pohjalla.

Aiheesta lisää Turun yliopisto