Tuorlan observatoriolle löytyi ostaja – merkittävä pala Suomen tähtitieteen historiaa pelastetaan

Suomen Yliopistokiinteistöt on myynyt Kaarinassa sijaitsevan Tuorlan observatorion. Kauppaan päättyi epäselvyys rakennusten tulevaisuudesta.

Ostajana oli Tuorlan Tähtitornit Oy, joka omistaa nyt tontin ja sillä olevat 16 rakennusta, joiden yhteispinta-ala on noin 2 000 neliötä.

Turun yliopistolla ei ollut enää käyttöä rakennuksille. Vaarana oli, että rakennukset jäävät rapistumaan. 

Suomen avaruustutkimuksen isänä pidetty Yrjö Väisälä perusti Tuorlan observatorion 1950-luvulla. Alueella on tehty pitkään huippulaatuista tähtitieteen tutkimusta ja opetusta.

Yliopiston tutkijat muuttivat pois tiloista jo vuonna 2018. Silloin observatorion rakennukset remontoitiin tiedekeskukseksi.

Suurin osa observatorion kaukoputkista on museoitu, mutta kolme kaukoputkea on vielä käyttökunnossa.

Tuorlan observatorion alueella toimii Opteon Oy, joka pitkälti hallitsee eurooppalaista avaruusoptiikan hiontaa. Yhtiön töiden joukossa ovat esimerkiksi avaruuskaukoputki Herschelin pääpeili ja Euler-teleskoopin optiikka.

Opteon oli Tuorlan pelastamisessa ratkaisevassa asemassa. Yhtiön toimitusjohtaja Tapio Korhonen on kauppaa varten perustetun Tuorlan Tähtitornit Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Observatorio on nyt asiantuntevissa käsissä. "Tarkoituksemme on jatkossa ylläpitää, vaalia ja edelleen kehittää alueen tiede- ja kulttuuriperintöä", totesi Korhonen.

Ideana on tarjota Tuorlassa tiedekeskustoiminnalle ja muille koulutus-, tutkimus-, matkailu- ja kulttuuritarpeille toimintatiloja.