Tekoäly otettiin avuksi painovoimalinssien etsimisessä

Painovoimalinssien tunnistaminen tähtikuvista on työlästä. Nyt tehtävässä kokeiltiin samanlaista tekoälyalgoritmia, jota ovat viime vuosina käyttäneet muun muassa internetjätit.

Löytääkseen painovoimalinssejä tähtitieteilijät joutuvat käymään läpi tuhansia tähtikuvia, mikä on hidasta. Uutta kuvamateriaalia tulee myös yhä nopeammin.

"Meillä ei ole riittävästi astronomeja tämän hallitsemiseen", sanoo Carlo Enrico Petrillo Groningenin yliopistosta.

Nyt Groningenin ja kahden muun eurooppalaisen yliopiston yhteisvoimin toteutetussa tutkimuksessa tehtävään valjastettiin tekoälyalgoritmi, jota myös Google, Facebook ja Tesla käyttävät. Kyse on niin sanotusta konvoluutioneuroverkosta. Tällaisella neuroverkolla Google voitti turnauksen Go-pelin maailmanmestaria vastaan.

Astronomit kouluttivat verkkoa ensin miljoonilla keinotekoisilla kuvilla gravitaatiolinsseistä. Sitten he antoivat sille miljoonia kuvia pienestä osasta oikeaa tähtitaivasta.

Tekoäly löysi 761 painovoimalinssikandidaattia. Tästä joukosta tutkijat erottelivat lupaavimmat, minkä jälkeen jäljelle jäi 56 linssiä. Nämä täytyy vielä tarkastaa kaukoputkien, kuten Hubblen, avulla. Neuroverkko löysi myös kaksi tunnettua linssiä. 

Tähtitieteilijät haluavat löytää painovoimalinssejä, koska ne ovat hyödyksi pimeän aineen tutkimuksessa. Painovoimalinssit ovat kaukaisten galaksien vääristyneitä ja vahvistettuja kuvia taivaalla. Ne muodostuvat, kun lähempänä oleva galaksi taivuttaa takana olevan valoa.

Aiheesta lisää phys.org (englanniksi)