Tältä näyttää rakenteilla oleva puolen kilometrin kokoinen radioteleskooppi

Kiinan kansallinen televisioyhtiö on julkaissut lennokkivideon, jolla esitellään rakenteilla olevaa maailman suurinta radioteleskooppia. Halkaisijaltaan 500 metrin kokoista kiinteää radioteleskooppia rakennetaan parhaillaan Guizhoun maakunnassa Etelä-Kiinassa.

Radioteleskooppia esitellään CCTV:n lennokin kuvaamalla videolla.

Five hundred meter Aperture Spherical Telescope (FAST) on sijoitettu laakson pohjalle. Teleskoopin lautanen ei käänny, mutta hyödyntämällä siitä 300 metrin kokoista osaa kerrallaan pystytään havainnoimaan aina 40 asteen päähän pystysuorasta.

Parhaillaan teleskooppiin asennetaan sen heijastuspinnan muodostavia kolmion muotoisia elementtejä. Ne ovat 11 metriä sivuiltaan ja niitä asennetaan radioteleskooppiin 4 450 kappaletta. Elementit säädetään paikoilleen millimetrin tarkkuudella.

Teleskoopin sijaintialue on harvaan asuttua eikä 25 kilometrin säteellä ole kuin yksi kylä. Tämä on olennaista, sillä maanpäällinen radioliikenne ei saa aiheuttaa merkittäviä häiriöitä havainnoille. Radioteleskooppi havainnoi 0,3-3 gigahertsin taajuusalueella.

Projektin budjetti on 100 miljoonaa euroa ja alueen raivaustyöt aloitettiin vuonna 2011. Suunnitelman mukaan teleskooppi valmistuu ensi vuoden aikana.

Kiinalaisteleskoopin valmistumiseen saakka suurin yksittäinen radioteleskooppi on Puerto Ricossa sijaitseva Arecibon halkaisijaltaan 305-metrinen teleskooppi. Kiinalaisten mukaan uuden radioteleskoopin havaintoherkkyys on kolminkertainen Areciboon verrattuna.