"Syvin kuva maailmankaikkeudesta" paljastetaan heinäkuussa

Kaikkien aikojen tehokkain ja suurin avaruusteleskooppi on valmis julkaisemaan ensimmäiset varsinaiset kuvansa. Nasan mukaan ihmiskunta ei ole koskaan ennen päässyt tarkastelemaan näin kaukaisia kohteita.

James Webb -avaruusteleskoopin ensimmäiset korkean resoluution värikuvat paljastetaan heinäkuun 12. päivänä. Nasan pääjohtajan Bill Nelsonin mukaan joukossa on "syvin kuva, joka universumistamme on koskaan otettu".

Tähtitieteessä syvällä tarkoitetaan erittäin kaukaisia kohteita. Nelson ei yksilöinyt, mitä varhaisen maailmankaikkeuden kohteita teleskooppi on kuvannut. Hän kuitenkin vihjasi, että kyseessä ovat kaukaisimmat tähän mennessä nähdyt kohteet.

"Ne ovat kauempana kuin mihin ihmiskunta on koskaan ennen katsellut. Olemme vasta alkamassa ymmärtää, mitä Webb voi ja aikoo tehdä", Nelson paljastaa.

Toinen samana päivänä julkaistavista kuvista on ensimmäinen eksoplaneetan spektri Webb-teleskoopilta. Tyypillisesti spektri antaa viitteitä planeetan muodostumishistoriasta ja kemiallisesta koostumuksesta.

"On tunteellinen hetki, kun luonto yhtäkkiä paljastaa joitain salaisuuksiaan. Tällä teleskoopilla on todella vaikea olla rikkomatta ennätyksiä", kertoo Webbin ottamia kuvia nähnyt Thomas Zurbuchen Nasasta.