Suomen suurin tähtitieteellinen mittalaite sai uuden suojakuvun
Metsähovin radiotutkimusaseman 14-metrinen radioteleskooppi on saanut uuden suojakuvun. Vaativa vaihto-operaatio tehtiin aamuyöllä, jotta tuuli ei päässyt haittamaan 20-metristen kupolien siirtelyä.
Metsähovin radioteleskoopin kuvun vaihto aloitettiin neljältä yöllä, jolloin on vähiten tuulta. Uusi kupu painaa noin kahdeksan tonnia, ja sen täytyi osua millilleen vanhoihin kiinnikkeisiin.
Kupu suojaa herkkää mittalaitetta lumelta, tuulelta, sateelta ja Auringon suoralta lämpösäteilyltä. Se päästää silti radioaallot lähes häiriöttä lävitseen, joten radioteleskooppi pystyy tekemään havaintoja kuvun sisällä.
Rakennelma koostuu 340 alumiinisesta kolmiokehikosta, joiden väliin on pingotettu suojamateriaalilla päällystetty lasikuitukangas. Kolmiot eivät ole identtisiä, vaan niiden muodostama rakenne on epäsäännöllinen. Näin kupu aiheuttaa mahdollisimman vähän häiriötä radiosignaalien havaitsemiseen.
Metsähovin radioteleskoopilla tutkitaan muun muassa Aurinkoa ja supermassiivisia mustia aukkoja. Pitkien kesäpäivien ansiosta Metsähovissa voidaan havainnoida Aurinkoa jopa 14 tunnin jaksoissa.
”Auringon tutkimus on tärkeää esimerkiksi sähköverkkojen ja satelliittien toimintaan vaikuttavien auringonpurkauksien ennustamiseksi. Se auttaa ymmärtämään myös muiden tähtien toimintaa”, sanoo Metsähovin johtaja Joni Tammi.
Metsähovin teleskooppi oli myös osana kansainvälistä yhteistyöhanketta, jossa muodostettiin historiallinen ensimmäinen kuva mustasta aukosta.