Vuonna 2025 laukaistavan avaruusteleskoopin pääpeili valmistui
Lähi-infrapunassa ja näkyvässä valossa kuvaavan Nancy Grace Roman -avaruusteleskoopin rakentaminen etenee. Nasa raportoi teleskoopin 2,4 metrin kokoisen pääpeilin valmistuneen.
Nancy Grace Roman -avaruusteleskooppi (lyhenteeltään RST) on alkuperäiseltä nimeltä WFIRST eli Wide Field Infrared Survey Telescope. Se sai uuden nimensä viime toukokuussa. Nimenvalinnalla kunnioitettiin Nasan tähtitiedejohtajana pitkään toiminutta Romania.
Peili on valmistettu erikoislasista, jolla on hyvin pieni lämpölaajenemiskerroin. Se on myös saatu erityisen kevyeksi, vain 186 kiloon eli neljäsosaan samankokoisesta Hubblen pääpeilistä.
Hionnan jälkeen peilin pinnan mitatut korkeusvaihtelut tavoitemuodosta ovat keskimäärin vain 1,2 nanometriä. Epätasaisuudet jäivät alle puoleen tavoitteeksi asetetusta arvosta.
Avaruusteleskooppiin tulee peräti 300 megapikselin kamera. Sillä pystytään ottamaan kuvia Hubbleen verrattuna kulmapinta-alaltaan 100 kertaa suuremmasta alueesta.
Laitteen toinen kamera puolestaan on koronagrafi, joka mahdollistaa eksoplaneettojen kuvaamisen niiden emotähden valon himmentämisellä. Yksi RST:n etsintäkohteista ovat myös kulkuriplaneetat.
2,4 metrin halkaisijan valitseminen peilille ei ole sattumaa. Koko juontaa juurensa siitä, että Yhdysvaltojen Keyhole-11-sarjan tiedustelusatelliitit käyttävät sitä ja niitä on rakennettu ja laukaistu jo 17 avaruuteen. Standardikoko helpottaa valmistusta ja vähentää kuluja peilin rakentamisessa.
Halpaa suuren avaruusteleskoopin rakentaminen ei silti ole, sillä RST:n kokonaisbudjetti rakentamiselle ja 5 vuoden toiminnalle on arvioitu 3,3 miljardiksi euroksi. Näillä näkymin teleskooppi laukaistaan avaruuteen vuonna 2025.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)