Vera Rubin -observatorion odotetaan löytävän uusia tähtienvälisiä vierailijoita

Rakenteilla oleva observatorio tulee mullistamaan aurinkokunnan tuntemuksen. Vera Rubinilla on ennennäkemätön kyky löytää pienkappaleita, kuten myös toisista tähdistä saapuvia vierailijoita.

Kuten aurinkokunnassamme, toisissa planeettakunnissa lukemattomat pienkappaleet kiertävät niiden keskustähtiä. Tietokonesimulaatiot ovat osoittaneet, että tähtien ja suurten planeettojen painovoimabiljardi kykenee sysäämään osan niistä tähtienväliseen avaruuteen.

Jotkut harhailijoista osuvat aurinkokuntaan. Vuonna 2017 saatiin mullistava uutinen, kun ensimmäisen tähtienvälisen kohteen havaittiin tekevän koukkauksen Auringon kautta. 'Oumuamua-nimen saanutta kappaletta seurasi kaksi vuotta myöhemmin niin ikään muukalaista alkuperää ollut komeetta Borisov.

Laskelmien perusteella pieniä tähtienvälisiä harhailijoita on aurinkokunnassamme tuntuva määrä, toteaa Michele Bannister Canterburyn yliopistosta. "Me vain emme kykene löytämään niitä, koska emme näe riittävän himmeitä."

Chilen vuoristoon valmistuva Vera Rubin -observatorio tulee muuttamaan tilanteen.

Vera Rubin kykenee erottamaan valovoimaltaan heikompia pienkappaleita kuin mikään aiempi instrumentti. Kun tämä yhdistetään kykyyn skannata koko taivas muutaman päivän välein, tuloksena pitäisi olla lisää tähtienvälisten kappaleiden löytöjä.

Kuinka monia jää haaviin, alkanee selvitä, kun teleskooppi aloittaa havainnot vuoden 2025 alkupuolella.

Aiheesta lisää NOIRLab (englanniksi)