Saksaan nouseva laboratorio tutkii näytteitä muilta taivaankappaleilta

Viimeistä huutoa olevilla laitteilla varusteltu tutkimuskeskus ottaa vastaan näytteitä vuoden 2022 lopulta alkaen. Ensimmäisinä päästään käsiksi Ryugu- ja Bennu-asteroidien ainekseen.

Sample Analysis Laboratory eli SAL on ollut suunnittelupöydällä kolme vuotta. Nyt sitä on alettu rakentamaan Berliiniin. Kyseessä on Saksan avaruus- ja ilmailukeskuksen DLR:n hanke.

"SAL tulee tekemään todella innostavaa tiedettä, kuten etsimään jäänteitä vedestä ja orgaanisesta aineksesta asteroideilta palautetuista näytteistä", sanoo Enrica Bonato DLR:stä.

Laboratorion laitteilla pystytään ottamaan kuvia kivinäytteistä suurella tarkkuudella. Myös kemialliset ja mineralogiset analyysit ovat huippuluokkaa.

Alkajaisiksi laboratorioon saadaan JAXAn Hayabusa2-luotaimen viime vuoden lopulla tuomaa ainesta Ryugu-asteroidilta. Seuraavat näytteet ovat Bennu-asteroidilta, jolta Nasan OSIRIS-REx-luotain on juuri palaamassa. Näytekapselia odotetaan Maahan syyskuussa 2023.

"Me odotamme myös saavamme JAXAn Martian Moons eXploration -lennolta näytteitä Marsin kuusta Phoboksesta vuosikymmenen lopulla ja toivomme niin ikään Kiinan Chang’e 5 ja 6 -lennoilta näytteitä Kuusta", sanoo Bonato.

Aiheesta lisää Europlanet Society (englanniksi)