Osa kuuluisasta Arecibon radioteleskoopista romahti

Yksi Puerto Ricossa sijaitsevaa teleskooppia kannattelevista pääkaapeleista on katkennut. Jättimäinen lautasantenni on vaarassa romahtaa jopa kokonaan.

Arecibon radio-observatorion 305 metrin läpimittaiseen lautasantenniin tuli viime viikolla aukko, kun yksi sitä kannattelevista järeistä päävaijereista katkesi. Teleskooppi romahti noin 30 metrin laajuiselta alueelta.

Radioteleskooppi oli vaijerin katketessa yhä korjattavana vuonna 2017 Puerto Ricoa kovalla kädellä kurittaneen Maria-hurrikaanin jäljiltä. Työntekijät olivat kuitenkin yllättyneitä romahduksesta, koska he olivat tarkistaneet rakenteen elokuussa ja pitäneet sitä kestävänä.

Uusia vaijereita pitäisi olla saapumassa ensi kuussa, mutta korjausten rahoitus ei ole sujunut liittovaltion virastojen kanssa.

Tutkijat varoittavat, että aika on käymässä vähiin. Vain kourallinen vaijereita kannattelee nyt 900-tonnista rakennetta.

"Jokainen rakenteen jäljellä olevista vaijereista kannattelee nyt enemmän painoa kuin aiemmin, lisäten mahdollisuutta jonkin toisen vaijerin pettämiseen. Tämä johtaisi todennäköisesti koko rakenteen romahdukseen", sanoi Keski-Floridan yliopisto tiedotteessaan perjantaina.

Arecibon 1960-luvulla valmistunut teleskooppi on yhä tärkeä erilaisissa tähtitieteellisissä havainnoissa. Erityisesti sitä pidetään keskeisenä pulsarien tutkimuksessa. Elokuvassa 007 ja kultainen silmä nähty teleskooppi on myös merkittävä turistinähtävyys.

Aiheesta lisää Keski-Floridan yliopisto (englanniksi)