Onnistunut testi lupaa hyvää uudelle planetaariselle tutkalle

Lähetinkoe osoitti, että tuleva radioteleskooppisysteemi voi ottaa korkean erotuskyvyn kuvia Maan lähiavaruuden kohteista. Jopa uloimmat planeetat tulevat näkymään sen kuvissa.

Testissä maailman suurin liikuteltava radioteleskooppi Green Bank Telescope (GBT) Yhdysvalloissa varustettiin voimakkaalla lähettimellä. Very Long Baseline Array -teleskooppi otti GBT:llä lähetetyn signaalin heijastuksen vastaan ja koosti kuvan Apollo 15 -lennon laskeutumisalueesta Kuussa.

Tämä konseptin toimivuuden testi kulminoi kahden vuoden valmistelut ja antaa mahdollisuuden suunnitella tehokkaampi lähetin GBT:lle.

Projektissa on mukana National Radio Astronomy Observatory, Green Bank Observatory ja Raytheon Intelligence & Space. Näistä viimeinen oli kehittänyt nyt käytetyn testilähettimen.

"GBT:n muuttaminen liikuteltavaksi planetaariseksi tutkaksi tulee merkittävästi laajentamaan mahdollisuuksiamme uusiin mielenkiintoisiin tutkimuslinjoihin", sanoo Tony Beasley NRAO:sta.

GBT:hen rakennettava 500 kilowatin lähetin sallii kuvata kohteita ennennäkemättömällä tarkkuudella. Suorituskyky on niin hyvä, että astronomit voivat käyttää tutkaa jopa kaukaisten planeettojen Uranuksen ja Neptunuksen kuvaamiseen.

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)