LOFAR-radioteleskooppiverkosto yhdistettiin suureksi virtuaaliteleskoopiksi

Eurooppalaisen LOFAR-radioteleskooppiverkoston kymmenet tuhannet antennit on saatu yhdistettyä yhdeksi laajaksi virtuaaliteleskoopiksi. Tuloksena on ennennäkemättömän tarkkoja radiokuvia galakseista.

Peruskäytössä LOFARin kaikkiaan 70 000 antennia käsittävästä verkostosta vain Hollannissa olevien antennien saamat kuvat on yhdistetty. Tämä vastaa 130 kilometrin läpimittaista virtuaaliteleskooppia.

Nyt vuosikymmenen kestäneen työn jälkeen on onnistuttu yhdistämään koko Euroopan antennit. Näin virtuaaliteleskoopin läpimitta nousee 2 000 kilometriin ja parantaa kuvaresoluution 20-kertaiseksi.

Tuloksena on tähän mennessä tarkimpia radioaalloilla otettuja kuvia galakseista. Aiheelle on omistettu tuore Astronomy & Astrophysics -lehden erikoisnumero.

"Korkearesoluutioisten kuvien avulla voimme zoomata nähdäksemme mitä oikeasti on meneillään, kun supermassiivinen musta aukko laukaisee radiosuihkuja", sanoo Neal Jackson Manchesterin yliopistosta.

70 000 antennin kuvien yhdistäminen on massiivinen operaatio. Yhden koostekuvan tekemiseksi raakadata täytyy digitoida, siirtää keskusprosessorille ja sitten yhdistää.

Valtavia datavolyymeja prosessoivat supertietokoneet, joiden avulla informaatio näistä antenneista kutistuu gigabiteiksi tiedevalmista dataa vain muutamassa päivässä, sanoo Frits Sweijen Leidenin yliopistosta.

Koska teleskooppi on laajakulmainen, se pystyy muutamassa vuodessa kartoittamaan koko pohjoisen taivaan.

Aiheesta lisää Astron (englanniksi)