Kuun Tycho-kraatterin tutkakuva kertoo uuden teknologian mahdollisuuksista
Ennätystarkka kuva nostaa tutkan tutkimuskäytön täysin uudelle tasolle. Tulevaisuudessa astronomiset tutkahavainnot voivat yltää vielä Kuuta selvästi kaukaisempiin kohteisiin.
Tycho kuvattiin Länsi-Virginiassa olevan Green Bank -teleskoopin tutkalla. Noin 1,4 miljardista pikselistä koostuva kuva kattaa 200 kilometrin läpimittaisen alueen ja sen erotuskyky on 5 metriä.
"Tämä on suurin synteettisen apertuurin tutkakuva, jonka olemme tähän mennessä tuottaneet", sanoo Tony Beasley NRAO:sta.
Tämän tyyppinen tutkakuva tarkoittaa liikkeestä tehtyä tutkaluotausta. Tässä tapauksessa liikkeessä ovat maapallo ja Kuu suhteessa toisiinsa. Tallennetusta datasta voidaan näin rakentaa tarkempi kuva kuin paikallaan tehdyillä havainnoilla.
"Tämänkaltaista tutkadataa ei ole koskaan aiemmin tallennettu tällä etäisyydellä tai erotuskyvyllä", sanoo Beasley.
Kuun etäisyys maasta on lähes 400 000 kilometriä. Aiemmin menetelmää on Beasleyn mukaan sovellettu vain muutaman sadan kilometrin päässä oleviin kohteisiin. Teknologian kehittäminen on silti vasta alkuvaiheessa.
"Jos saamme täyden rahoitustuen, kykenemme valmistamaan systeemin, joka on satoja kertoja tehokkaampi kuin nykyinen", sanoo Beasley. "Sillä näkisimme naapuriplaneettoja ja taivaan kohteita kokonaan uudella tavalla."
Green Bank -teleskoopin tutkateknologiaa ovat kehittäneet Green Bank Observatory, NRAO ja Raytheon Intelligence & Space.
Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)