Syvää avaruutta luotaavan kameran kuvia julkaistiin isossa koossa

Fermilab on julkaissut rakentamansa Dark Energy Cameran parhaita otoksia. Kohteiden kirjo ulottuu erilaisista galakseista Linnunradan ja aurinkokuntamme näkymiin.

Dark Energy Camera on napsinut yli miljoona valotusta eteläisestä taivaasta sen jälkeen kun laite 10 vuotta sitten vihittiin käyttöön. Instrumentti on asennettu 4-metriseen Victor M. Blanco -teleskooppiin Chilen Cerro Tololo -vuoren observatoriolla.

Vaikka 570 megapikselin kameralla on ollut monenlaista käyttöä, se ideoitiin alun perin tutkimaan avaruuden laajenemista kiihdyttävää pimeää energiaa. Pimeä energia on monelta osin spekulatiivista ja vieläkin huonommin ymmärrettyä kuin pimeä aine.

Avaruuden syvyyksien kartoituksen myötä kameralla on saatu myös näyttäviä kuvia erilaisista kohteista. Nyt Fermilab on julkaissut viisitoista tällaista otosta hyvällä resoluutiolla.

Näistä yllä on poimittuna kaksi galaksia, yksi planetaarinen sumu ja pallomainen tähtijoukko, sekä 2014–15 vaihteessa vieraillut komeetta Lovejoy. Loput kuvat löytyvät alla olevan linkin takaa.

Aiheesta lisää Fermilab (englanniksi)