Sodankylään tuli kerrostalon korkuinen avaruusdatan vastaanottoantenni

Ilmatieteen laitos on ottanut Sodankylässä käyttöön uuden, noin 15 metriä korkean satelliittidatan vastaanottoantennin. Samalla Lapin ilmatieteellisenä tutkimuskeskuksena tunnettu alue sai uuden nimen Arktinen avaruuskeskus.

"Tämä antenni on kuitenkin vain yksi osa kokonaisuutta, joka Sodankylään on muodostunut vuosien varrella", muistuttaa Ilmatieteen laitoksen yksikön päällikkö Jouni Pulliainen.

Ilmatieteen laitoksen alueelle on investoitu kahdeksan vuoden aikana peräti 17 miljoonaa euroa. Antenni on jo kolmas iso vastaanottoantenni alueella.

Arktisen avaruuskeskuksen tehtävänä on tuottaa tärkeää tietoa arktisilta alueilta hyödyntäen uusinta satelliitti- ja avaruusteknologiaa. Satelliittien välittämää tietoa voidaan käyttää esimerkiksi meteorologisissa palveluissa, tulvaennustejärjestelmissä, jääpalveluissa ja meriliikenteessä.

Yksi keskeisimmistä sovelluksista on talvimerenkululle tärkeä Itämeren jäätilanteen seuranta.

"Reaaliaikaisessa seurannassa satelliittidata vastaanotetaan Sodankylän yli lentävältä satelliitilta, jonka jälkeen datasta jalostetaan lopputuote, joka siirretään välittömästi Itämerellä operoivan jäänmurtajan komentosillalle", Pulliainen kuvailee.

Sodankylään rakennetut pilvipalvelu- ja virtuaalilaskenta-alustat mahdollistavat myös uusien palveluiden kehittämisen. Lähtökohtaisesti monet aineistoista ovat täysin ilmaisia.

"Pitkällä tähtäimellä uskon, että datan pohjalta syntyy jossakin vaiheessa täysin uudenlaista liiketoimintaa", Pulliainen näkee.

Aiheesta lisää Ilmatieteen laitos