Romuttunutta Arecibon teleskooppia ei rakenneta uudestaan

Tutkijoiden toiveista huolimatta Arecibon radioteleskooppia ei rakenneta enää uudelleen. Tiedetoiminnan hiljennyttyä paikalle avataan suuri opetuskeskus.

Arecibon observatorion ikoninen 305-metrinen lautasantenni tuhoutui vuonna 2020. Sitä ennen teleskoopin 900 tonnia painava instrumenttialusta riippui vaijerien varassa yli sadan metrin korkeudessa.

Todennäköisimpänä syynä tuhoon oli vaijereiden vanhentuminen ja liian vähäinen huolto.

Alueen omistava NSF-säätiö on nyt päättänyt, ettei observatorio saa uutta teleskooppia tilalle. Sen sijaan ensi vuonna paikalle avataan uusi opetuskeskus.

"Olimme huolissamme, että tilanne olisi jopa tätä huonompi ja että he olisivat sanoneet sulkevansa kaiken. Mutta toiveeni olivat korkeammalla", kommentoi Abel Méndez Puerto Ricon yliopistosta Space.com-verkkolehdelle.

Arecibon tärkeimmän havaintolaitteen romahtamisen jälkeen observatorion muut jäljellä olevat toimintakykyiset intrumentit, kuten VLBI-havaintoihin käytetty 12-metrinen radioteleskooppi, ovat tähän asti jatkaneet havaintojen tekoa. Niiden tulevaisuus on epävarma, sillä esitelty opetusprojekti ei sisällä pitkäaikaista rahoitusta näille laitteille.

Puerto Ricossa sijaitseva observatorio avattiin vuonna 1963. Se on vuosikymmenten mittaan tehnyt mittaamattoman arvokasta tieteellistä työtä.

Aiheesta lisää NSF (englanniksi)