Planeettateleskooppi TESS saavutti päätavoitteensa

Nasan eksoplaneettoja etsivä avaruusteleskooppi sai päätökseen ensisijaisen tieteellisen ohjelmansa, jossa se kuvasi 75 prosenttia taivaasta. Nyt meneillään on jo jatkokausi.

TESSin tavoite tuli täyteen heinäkuun 4. päivä kaksi vuotta kestäneen kuvauksen päätteeksi. Ensimmäinen vuosi kului eteläisen taivaan parissa, toinen pohjoisen.

Saaliina oli 66 varmaa eksoplaneettaa ja 2 100 ehdokasta, joiden statuksen tarkistamisen parissa tähtitieteilijät paraikaa työskentelevät. Kaukoputki näki muitakin ilmiöitä, muun muassa kuinka musta aukko repi tähden hajalle.

"TESS on jo nyt roima menestys", sanoo Patricia Boyd Nasasta.

Teleskoopilla onkin aloitettu jatko-ohjelma. Se on käännetty takaisin etelätaivasta kohti, jota se kuvaa taas vuoden ajan.

Samalla TESSin tiimi on tehnyt satelliitista entistä ehomman.

Laite ottaa nyt täyden kuvan joka kymmenes minuutti, mikä on kolme kertaa aiempaa nopeampaa. Tämä auttaa muun muassa taltioimaan tähtien flare-räjähdykset yksityiskohtaisemmin.

Kun etelätaivas on kartoitettu, TESS käännetään taas pohjoiselle taivaalle, jota se kuvaa 15 kuukautta. Tällöin se tarkkailee myös ensimmäistä kertaa ekliptikaa eli Maan ratatasossa olevaa taivaan aluetta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)