Nopeista radiopurkauksista saadaan nyt reaaliaikainen hälytys

Tieto CHIME-teleskoopin toteamista nopeista radiopurkauksista lähtee tätä nykyä eteenpäin reaaliajassa. Tuoreltaan tehdyt havainnot muilla instrumenteilla auttavat selvittämään purkausten alkuperää.

Ei ole epätavallista, että CHIME-radioteleskooppi löytää useita nopeita radiopurkauksia keräämästään päivittäisestä lähes miljoonan gigatavun datasta. Uuden datan jakamisjärjestelmän ansiosta keskeinen tieto purkauksista lähtee nyt eteenpäin toisille observatorioille reaaliajassa.

"CHIMEn generoima data on kuin kultakaivos yhteisölle, joka on innokas osoittamaan kohti seuraavaa radiopurkausta kaikki mahdolliset teleskoopit, mitä on olemassa ", sanoo Andrew Zwaniga McGillin yliopistosta.

Alun perin neutraalin vetykaasun kartoitukseen rakennettua CHIMEä käytetään tänä päivänä paljon muuhunkin. Pohjoista taivasta tarkkaileva teleskooppi on ominaisuuksiltaan lähes ideaalinen instrumentti nopeiden radiopurkausten havaintoihin.

Nopeat radiopurkaukset ovat äärimmäisen suurienergisiä radioaaltojen pulsseja, jotka tulevat lähes yksinomaan galaksimme ulkopuolelta. Niiden alkuperä on vielä monelta osin epäselvä.

CHIMEn reaaliaikaisten hälytysten avulla muilla aallonpituuksilla havaitsevia kaukoputkia pystytään suuntaamaan nopeasti radiopurkaukseen. Nämä havainnot voivat auttaa rajaamaan erilaisia teorioita ilmiöstä.

Aiheesta lisää McGill-yliopisto (englanniksi)