Nasan avaruusteleskoopin toiminta loppui lähes 15 vuotta laukaisun jälkeen

Infrapunan alueella havainnoiva NEOWISE-avaruusteleskooppi ehti tehdä historiallisen pitkän havaintourakan. Torstaina Nasan tiimi lähetti avaruusteleskoopille käskyn sammuttaa radiolähettimensä.

Alkujaan WISE-avaruusteleskoopin tavoitteena oli seitsemän kuukauden toiminta taivaan infrapunakartoituksessa. Rajoituksena oli jäähdytysnesteen loppuminen ja tämä tapahtuikin muutamaa kuukautta tavoiteajan jälkeen.

Ilman jäähdytysnestettäkin teleskooppi kykeni havaintoihin, mutta ei enää alkuperäisellä tarkkuudella. Laite nimettiin uudelleen NEOWISE-nimellä, ja se omistettiin Maan lähikappaleiden etsintään.

Nasan säästöjen vuoksi avaruusteleskooppi ehti vuosina 2011-2013 olla yli kaksi vuotta horrostilassa ilman käyttöä kiertoradalla.

Lopullinen toiminnan lopetus tehtiin tällä viikolla, koska avaruusteleskoopin rata on laskenut vähitellen yläilmakehän vaikutuksesta liian alas eikä radan nostamiseen ole keinoa. Tällä hetkellä ratakorkeutta on enää 350 kilometriä ja sa laskee nopeasti.

"NEOWISE on ollut keskeinen haasteessamme kartoittaa taivasta ja ymmärtää Maan lähialueen ympäristöä", kertoo Laurie Leshin JPL:stä.

"Jättäessämme NEOWISElle hyvästit myös juhlimme tiimiä, joka oli saavutusten takana", hän jatkaa.

Tiimi muistelee avaruusteleskoopin toimintaa julkaistulla videolla.

Infrapunassa havainnoiva avaruusteleskooppi on erityisen hyödyllinen asteroidien kartoituksessa. Asteroidien näkyvän valon heijastavuuksissa on runsaasti vaihtelua ja tämä vaikeuttaa niiden kokoarvioita. Infrapunan alueella kappaleiden lämpösäteilyn mittaaminen kuitenkin mahdollistaa näkyvää valoa paljon tarkemman arvion niiden koosta.

NEOWISE teki 1,45 miljoonaa mittaushavaintoa yli 44 000 aurinkokunnan kohteesta. Se paljasti toimintansa aikana 215 aiemmin tuntematonta maapallon radan lähikappaletta ja 25 uutta komeettaa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)