Maailman suurimman teleskoopin koeantenni valmistui

Etelä-Afrikassa on vihitty käyttöön MeerKAT -radioteleskoopin ensimmäinen antenni. Kyseessä on maailman suurinta radioteleskooppia, Square Kilometre Arrayta (SKA), valmisteleva instrumentti.

Aikanaan MeerKAT-antennit liitetään osaksi SKA:ta. Valmistunut MeerKAT-antenni on 19,5 metriä korkea ja massaltaan 42 tonnia. Sen pääantennin halkaisija on 13,5 metriä.

"Rakenteen ansiosta antenniin tulevien signaalien edessä ei ole mitään rakenteita", selittää MeerKAT-projektin johtaja Willem Esterhuyse. "Tämä tekee instrumentista herkemmän kuin mikään tavanomainen symmetrinen rakenne ja antaa myös erinomaisen kuvanlaadun."

Valmiina MeerKAT-instrumentti koostuu 64 identtisestä antennista. Niistä 48 sijoitetaan noin neliökilometrin kokoiselle alueelle. Loput sijoitetaan enimmillään neljän kilometrin päähän alueen keskipisteestä. Valokaapelilla yhdistettyinä antennit toimivat yhtenä, hyvin herkkänä instrumenttina, jota voidaan kontrolloida Kapkaupungissa sijaitsevasta hallintahuoneesta.

Valmistuessaan noin vuonna 2025 SKA tulee olemaan maailman suurin ja herkin havaintoinstrumentti. Sen antennit kokoavat signaalia yhteensä neliökilometrin laajuiselta alueelta eri aallonpituuksilla. Antenneja sijoitetaan sekä Etelä-Afrikkaan että Australiaan. Projektin kokonaisbudjetti on noin 1,5 miljardia euroa.

Aiheesta lisää SKA (englanniksi)