Maailman suurimman radioteleskoopin rakentaminen käynnistyy Australiassa

Seitsemän vuoden suunnittelun ja prototyyppikokeilujen jälkeen Square Kilometer Array -radioteleskoopin (SKA) rakennustyöt voivat alkaa Länsi-Australiassa.

"Me olemme nyt ohittaneet viimeisen suuren teknisen rajapyykin ennen kuin kansainvälinen yhteisö aloittaa SKA:n rakentamisen", sanoo Steven Tingay  Curtinin yliopistosta.

Neljäntoista valtion yhteistyönä toteutettavassa projektissa pystytetään 130 000 yksittäistä radioantennia Länsi-Australiaan. Lisäksi Etelä-Afrikan Karoon nousee 197 lautasantennia.

Kun teleskooppi on valmis, se on 50 kertaa herkempi kuin mikään nykyinen radioteleskooppi. SKA tulee muun muassa etsimään universumin ensimmäisiä tähtiä ja kartoittamaan galakseja ennennäkemättömässä mittakaavassa.

Teleskoopin rakentaminen kestää vuosia. Tieteellisiä havaintoja siltä voidaan odottaa aikaisintaan kuluvan vuosikymmenen puolivälistä alkaen.

Nyt alkavassa rakennusurakassa valmistuu SKA:n ensimmäinen vaihe, joka käsittää vasta kymmenen prosenttia koko teleskoopista. Toisessa vaiheessa eli SKA2:ssa antenneja on tarkoitus pystyttää myös muihin Afrikan maihin.

Rakantaminen toteutetaan vaiheittain, jotta teleskooppi saadaan käyttöön jo ennen kuin se on täysin valmis.

Aiheesta lisää Curtinin yliopisto (englanniksi)