Maailman suurimman optisen aurinkoteleskoopin sisäänajo jatkuu – uusia kuvia julkaistu

Yhdeksän kuukautta sitten käyttöön vihityn Daniel K. Inouye -aurinkoteleskoopin säätäminen on yhä kesken, mutta sillä on jo tehty tieteellisiä havaintoja. Hiljattain julkaistiin uusi nippu sen ottamia kuvia.

Havaijilaisen senaattorin mukaan nimetyn kaukoputken pääpeilin läpimitta on 4,2 metriä. Tämä tekee siitä maailman suurimman optisen aurinkoteleskoopin, päihittäen yli tuplasti seuraavaksi suurimman kiinalaisen instrumentin.

Sijaintipaikalla Haleakala-tulivuoren huipulla 3 080 metrin korkeudessa on usein selkeä sää ja ilmakehä suhteellisen rauhallinen. Adaptiivinen optiikka korjaa ilmakehän aiheuttamia vääristymiä. Tekniikan avulla Auringon pinnalta voidaan erottaa yksityiskohtia, jotka ovat kooltaan vain 20 kilometriä.

Inouye-teleskooppi vihittiin käyttöön 31. elokuuta vuonna 2022 tilaisuudessa, joka avattiin Havaijin kulttuurin mukaisella rukouksella. Vaikka teleskooppi on yhä sisäänajovaiheessa, on sillä ehditty jo tekemään ensimmäinen havaintokampanja. Käyttöaikaa jaettiin 50 tutkimusryhmälle ympäri maailmaa.

National Solar Observatory on julkaissut valikoiman havaintokampanjassa saatuja kuvia. Yllä on yksi uusista kuvista, joka esittää auringonpilkkua, kylmempää aluetta keskustähtemme pinnalla.

Aiheesta lisää National Solar Observatory (englanniksi)