Korkein oikeus näytti Havaijin jättiteleskoopin rakentamiselle vihreää valoa

Havaijin korkein oikeus on päättänyt, että Mauna Kea -tulivuorelle suunniteltu 30-metrinen teleskooppi voidaan rakentaa. Projektia ovat vuosien ajan jarruttaneet alkuperäisasukkaiden protestit ja oikeushaasteet.

TMT eli Thirty Meter Telescope on yksi kolmesta suunnitellusta jättikaukoputkesta, jotka tulevat siirtämään maan pinnalta tehdyn havaintotähtitieteen uudelle aikakaudelle.

TMT:llä on kuitenkin vaikea tie takanaan, sillä osa Havaijin alkuperäisasukkaista ei ole halunnut pyhälle Mauna Kea -vuorelle enää uusia laitteita.

Kolmenkymmenen metrin teleskooppi on kohdannut oikeushaasteita ja protesteja. Kun vuonna 2015 kaukoputken rakentamisen oli määrä alkaa, mielenosoittajat tukkivat tien Mauna Kean huipulle.

Saman vuoden joulukuussa Yhdysvaltain korkein oikeus peruutti TMT:n rakennusluvan sillä perusteella, että se oli annettu ennen kuin projektin vastustajat ehtivät sanoa mielipidettään.

Vuonna 2017 Havaijin viranomainen myönsi tuoreen rakennusluvan, mutta vastustajat veivät sen oikeuteen. Nyt Havaijin korkeimman oikeuden antama päätös vahvistaa luvan ja teleskoopin rakentaminen voi alkaa.

Vastoinkäymisten aikana TMT:lle mietittiin myös vaihtoehtoista paikkaa Kanarian saarilla. Teleskooppi saatetaan yhä rakentaa sinne, koska uudet protestit Mauna Kealla huolestuttavat.

Aiheesta lisää Nature (englanniksi)