Koossa ensi kertaa - James Webb -avaruusteleskoopin puolikkaat yhdistettiin

Kauan odotetun James Webb -avaruusteleskoopin osat on yhdistetty. Operaatio suoritettiin Northrop Grummanin puhdastilassa Kaliforniassa.

"Teleskoopin, sen tiedeinstrumenttien, aurinkosuojan ja avaruuslaitteiston kokoaminen yhdeksi observatorioksi edustaa mahtavaa saavutusta koko tiimiltä", sanoo projektijohtaja Bill Ochs.

"Tämä virstanpylväs symboloi tuhansien omistautuneiden ihmisten ponnisteluja yli 20 vuoden ajan Nasassa, ESAssa, Kanadan avaruusjärjestössä, Northrop Grummanissa ja muissa teollisuuden ja tiedemaailman yhteistyöorganisaatioissa."

Seuraavassa testauksessa avataan viisikerroksinen aurinkosuoja kokonaan. Aurinkosuoja, joka on kooltaan 21 x 14 metriä, auttaa pitämään teleskoopin alle -220 celsiusasteen lämpötilassa.

Suurimmat tekniset haasteet liittyvät teleskoopin pakkaamiseen tarpeeksi pieneksi. Sen pitää mahtua Ariane 5 -raketin rahtitilaan ja silti kyetä avautumaan avaruudessa. Teleskoopin mosaiikkipeili on 6,5 metriä kokonaishalkaisijaltaan.

JWST on suunniteltu toimimaan 5 vuoden ajan ja sen toivotaan pysyvän toiminnassa 10 vuotta. Toisin kuin Hubble-avaruusteleskooppi, JWST viedään niin korkealle radalle ettei sitä todennäköisesti päästä huoltamaan miehitetyllä lennolla.

Teleskoopin aikataulu on lykkääntynyt monia kertoja. Tällä hetkellä laukaisu on suunnitteilla maaliskuulle 2021. JWST:n budjetti nykysuunnitelmassa on noin 8 miljardia euroa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)