Kirkkonummelle rakentuu uusi radioteleskooppien ryhmä

Metsähovin radio-observatorion uusista teleskoopeista jo kaksi on valmistunut. Niiden avulla saadaan tulevaisuudessa tarkempaa tietoa esimerkiksi aurinkokunnan liikkeestä Linnunradassa.

Kirkkonummella sijaitsevassa Metsähovin radio-observatoriossa on saatu ensimmäisiä mittaustuloksia uudelta MCA-teleskooppiryhmältä. Nimi on lyhenne sanoista Metsähovi Compact Array.

”Olemme pystyttäneet kaksi MCA-teleskooppia, ja kolmannen rakennus alkaa kesällä. Neljäs teleskooppimme odottaa jo jonossa, ja näiden jälkeenkin verkostoa on mahdollista laajentaa lisäteleskoopeilla”, Metsähovin radio-observatorion johtaja Joni Tammi kertoo.

Radioteleskooppien kokonaisuus mahdollistaa esimerkiksi radiospektrien mittaamisen. Näin pystytään selvittämään maapallon pyörimiseen ja rataan liittyviä yksityiskohtia sekä aurinkokunnan liikettä Linnunradassa.

”Olemme jo 90-luvulta lähtien tehneet useiden ympäri maailmaa sijaitsevien teleskooppien yhteishavaintoja pääinstrumentillamme eli 14 metrin radioteleskoopilla. Uusi, pienempien teleskooppien kokonaisuus toimii vastaavalla tavalla. Ne voivat toimia itsenäisinä teleskooppeina, mutta myös yhdessä niin sanottuna radiointerferometrina", Tammi selittää.

Opiskelijat ovat olleet mukana teleskooppien monen keskeisen osan suunnittelussa ja rakentamisessa syöttötorvista antennien mekaniikkaan. Opiskelijoiden osallistamisella varmistetaan, että Suomesta löytyy tulevaisuudessakin monipuolista avaruusosaamista.

Metsähovi on Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio. Tänä vuonna se täyttää 50 vuotta.

Aiheesta lisää Metsähovin radio-observatorio