Kiinan uusi jättiteleskooppi osallistuu vieraan älyn etsintään

Kiinan tähtitieteellinen observatorio NAOC ja Breakthrough Listen -hanke ovat yhdistäneet voimansa löytääkseen älykästä elämää avaruudesta.

"'Olemmeko yksin?', tämä kysymys yhdistää meidät planeettana", näkee Breakthrough Listen -hankkeen käynnistänyt Juri Milner. "Myös vastauksen etsinnän pitäisi tapahtua planeetan tasolla. Tämän sopimuksen myötä etsimme kosmisia kumppaneita nyt kolmen maailman suurimpiin kuuluvan teleskoopin avulla kolmella mantereella."

Kiina tulee käyttämään hankkeeseen hiljattain toimintansa aloittanutta FAST-teleskooppia. Se on maailman suurin radioteleskooppi ja halkaisijaltaan peräti 500-metrinen.

Breakthrough Listen -hanke ja Kiina tulevat jakamaan havaintosuunnitelmansa ja etsintästrategiansa sekä saadut mittaukset. Tiedot poikkeuksellisen kiinnostavista kohteista on tarkoitus jakaa mahdollisimman nopeasti, jotta muut teleskoopit pystyvät heti vahvistamaan havainnon.

Breakthrough Listen on viime tammikuussa alkanut kymmenvuotinen projekti, joka käyttää avaruuden viestien etsimiseen Green Bank -teleskooppia pohjoisella pallonpuoliskolla ja Parkes-teleskooppia eteläisellä pallonpuoliskolla. Yhdessä nämä radioteleskoopit pystyvät tutkimaan kymmenen kertaa laajemman alueen taivasta kuin aiemmat etsinnät.

Aiheesta lisää Breakthrough Initiatives (englanniksi)