Keinoälystä toivotaan apua neutronitähtien yhteensulautumisten löytämiseen

Tähtitieteilijät etsivät jatkuvasti neutronitähtien törmäyksiä. Uuden keinoälyä hyödyntävän algoritmin luvataan pudottavan kolareista tulevien gravitaatioaaltojen tunnistusajan noin tunnista vain sekuntiin.

Kansainvälinen tutkijatiimi esittelee uudessa tutkimuksessa kehittämänsä koneälyalgoritmin DINGO-BNS eli Deep INference for Gravitational-wave Observations from Binary Neutron Stars.

“Nopea ja tarkka analyysi gravitaatioaaltodatasta on ratkaisevaa lähteen paikallistamiseksi ja teleskooppien kääntämiseksi oikeaan suuntaan mahdollisimman nopeasti, jotta kaikki tapahtumaan liittyvät signaalit saadaan talteen”, selittää Maximilian Dax Max Planck -instituutista.

Gravitaatioaaltoja tuottavia mustien aukkojen tai neutronitähtien yhteensulautumisia havaitaan nykyään suurten LIGO-Virgo-KAGRA-observatorioiden yhteistyöverkon datasta.

Nyt käytössä olevat algoritmit uhraavat osan tarkkuudesta saadakseen tuloksen mahdollisimman nopeasti, kun taas tekoälyn ei tarvitse tehdä vastaavia kompromisseja.

Mustien aukkojen sulautumiset eivät ole nähtävissä sähkömagneettisessa säteilyssä. Neutronitähdillä sulautumisessa syntyy väläys, joka on havaittavissa hyvin monella aallonpituusalueella. Havaintoja analysoimalla pystytään selvittämään tapahtuman yksityiskohtia ja parantamaan nykyisiä teoreettisia malleja.

Aiheesta lisää MPI (englanniksi)