Kalifornian maastopalot uhkaavat SETI-etsinnän tärkeää radioteleskooppia

Allen Telescope Arrayn alue on jouduttu evakuoimaan ihmisistä maastopalon vuoksi. Teleskoopin tulevaisuutta uhkaa Kalifornian historian toiseksi suurin maastopalo.

Allen Telescope Array on maailman ainoa varta vasten Maan ulkopuolisen elämän etsintää (SETI) varten suunniteltu radioteleskooppi. Se koostuu 42 antennista ja on viime ajat ollut remontissa entistä herkempien vastaanottimien asentamiseksi.

Perjantaina palon raportoitiin olevan 19 kilometrin etäisyydellä radioteleskoopin antenneista. Huolestuttavaa on, että vaikeasti pysäytettävä maastopalo oli hitaasti laajenemassa Allan Telescope Arrayta kohti.

Radio-observatorion käyttöjohtaja Alex Pollak on toiveikas, että palo ei tulisi etenemään teleskoopin alueelle, mutta se on silti mahdollista.

Viimeksi alue jouduttiin evakuoimaan maastopalojen vuoksi vuonna 2014, mutta sillä kertaa selvittiin säikähdyksellä.

Allen Telescope Array on nimetty sen rahoitukseen ratkaisevasti osallistuneen miljardööri Paul Allenin mukaan. Microsoftin perustajiin kuulunut Allen tuki lahjoituksillaan useita avaruuteen liittyneitä projekteja. Allen kuoli vuonna 2018 ollessaan 65-vuotias.

Aiheesta lisää SETI Institute (englanniksi)