Nasa aikoo laukaista mullistavan James Webb -avaruusteleskoopin jouluaattona

Hubblen seuraaja, James Webb -avaruusteleskooppi, on viimein lähdössä avaruuteen. Teleskoopin odotetaan tuottavan lukuisia uusia tähtitieteellisiä löytöjä.

Jos vain säät sallivat ja odottamattomia teknisiä ongelmia ei ilmaannu, Nasa tulee laukaisemaan James Webb -teleskoopin jouluaattona. Kaukoputki lähtee matkaan Euroopan avaruusjärjestön ESAn Ariane 5 -kantoraketilla Ranskan Guayanasta.

James Webbin määränpää on noin 1,5 miljoonan kilometrin etäisyydellä Maasta sijaitseva niin sanottu Lagrangen L2-piste.

Teleskooppia ei ole suunniteltu huollettavaksi miehitetyillä lennoilla, jollaisia tehtiin Maan kiertoradalla olevalle Hubblelle.

Kyseessä on hyötykuormansa hinnan puolesta tähtitieteellisen kallis laukaisu, sillä teleskooppi on maksanut lähes 9 miljardia euroa. Laitteen tuhoutuminen tai vikaantuminen olisi paitsi valtava taloudellinen tappio, myös erittäin suuri menetys tähtitieteelle.

James Webb -teleskoopin pääpeiliä on kuvailtu tekniseksi ihmeeksi. Halkaisijaltaan 6,5-metrinen kokoontaittuva ja avaruudessa avautuva peili koostuu yhteensä 18:sta osasta. Ne ovat kuusikulmion muotoisia ja muodostavat tarkan peilin ainutlaatuisella tavalla.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)