James Webb -teleskooppiin osui iso mikrometeoroidi

Käyttöönottonsa jälkeen James Webb -avaruusteleskooppiin on osunut ainakin viisi mikrometeoroidia. Näistä viimeisin oli poikkeuksellisen kookas.

Viime jouluna avaruuteen laukaistun James Webb -teleskoopin toiminnan aloittaminen on edennyt suunnitellusti.

Hiljattain yhteen teleskoopin peilisegmenteistä osui poikkeuksellisen kookas mikrometeoroidi. Teleskoopissa on yhteensä 18 kuusikulmaista peilisegmenttiä.

"Koska Webbin peilit ovat alttiina avaruudelle, odotimme satunnaisten mikrometeoroiditörmäyksien heikentävän teleskoopin suorituskykyä tahdikkaasti ajan myötä", kertoo Lee Feinberg Nasasta.

"Laukaisun jälkeen on ollut neljä pienempää mitattavissa olevaa mikrometeoroidin iskua, jotka vastasivat odotuksia, sekä tämä hiljattaisempi tapahtuma, joka on suurempi kuin ennusteemme olettivat."

Tutkijoiden mukaan törmänneiden kohteiden kokoja on vaikea päätellä, mutta kyse on pölyhiukkasen kokoluokkaa olevista kappaleista.

Teknikot vakuuttavat, että teleskooppi on edelleen huippukunnossa. Laite ylittää yhä kaikki alkuperäiset laatuvaatimukset, vaikkakin jo tapahtuneilla mikrometeoroidien iskuilla on marginaalinen vaikutus havaintojen laatuun.

James Webb -teleskoopin ensimmäisiä tiedekuvia odotetaan julkaistaviksi 12. heinäkuuta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)