James Webb -avaruusteleskooppi läpäisi tärinätestin

Nasa kertoo uuden James Webb -avaruusteleskoopin pääpeilin pitäneen muotonsa tärinätestauksessa Goddardin avaruuslentokeskuksessa. Kokeita jatketaan vielä Texasissa ja Kaliforniassa ennen lopullista kokoonpanoa.

"Webb-teleskooppi etenee seuraavalle askeleelleen matkalla kohti tähtiä", kommentoi teleskooppiprojektin johtaja Bill Ochs. "Tähän pääseminen on vaatinut valtavaa osaamista niin Nasalta, yrityksiltä kuin kansainvälisiltä kumppaneiltakin."

Teleskoopin pääpeili on halkaisijaltaan 6,5 metriä. Se koostuu 18 erillisestä kullalla pinnoitetusta berylliumpeilin segmentistä. Mosaiikkirakenteen ansiosta peili mahtuu kantoraketin kyytiin. Haasteena on ollut saada sen rakenne ja avautumisautomatiikka kestämään rakettilaukaisun tärinä ja silti pysymään alle millimetrin tuhannesosan tarkkuudessa avautuessaan.

Teleskoopin kokoontaittuva aurinkosuoja levittyy puolestaan 21 x 14 metrin kokoiseksi. Sen tarkoituksena on pitää teleskooppi kylmänä ja stabiilissa lämpötilassa. Näillä näkymin teleskooppi laukaistaan avaruuteen lokakuussa 2018. Laitteen kokonaisbudjetti on noin kahdeksan miljardia euroa.

Testausvaiheen mittauksissa hyödynnettiin laseria ja interferometriaa. Pelkona oli, että testauksen tärinä aiheuttaisi peileihin vääristymiä.

Yksi Nasan historian noloimmista virheistä sattui Hubble-avaruusteleskoopin peilin testauksen kanssa. Budjettileikkausten vuoksi Hubblen pääpeilin tärkeä testi jätettiin väliin. Virhe paljastui vasta avaruusteleskoopin ottaessa ensimmäiset kuvansa avaruudessa. Sukkulalennolla avaruusteleskoopin terävyys saatiin kuitenkin korjattua lisälinssien asennuksella.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)