James Webb -avaruusteleskoopin rata osui nappiin – toiveena toiminta-ajan pidentyminen

Joulupäivänä laukaistu JWST on ollut jo viisi vuorokautta matkalla avaruudessa. Tiimi raportoi tarvittujen ratakorjausten olleen ennakoitua pienempiä ja säästäneen ajoaineita.

James Webb -avaruusteleskoopin (JWST) tankeissa on nyt hydratsiini-polttoainetta ja typpitetraoksidi-hapetinta ennakoitua enemmän. Nasa iloitsee, että marginaali voidaan käyttää lopullisen radan ylläpitoon arvioitua kauemmin.

Onnistuminen kävi ilmi jo heti laukaisun yhteydessä, kun teleskooppi avasi aurinkopaneelinsa vain 1,5 minuuttia irrottautumisensa jälkeen. Algoritmi oli ohjelmoitu avaamaan ne joko 5 minuuttia irrottautumisesta tai asennonsuuntauksen ollessa hyvä.

JWST on käyttänyt moottoreitaan tähän mennessä kahdesti. Ensimmäisellä kerralla 12,5 tuntia laukaisunsa jälkeen se lisäsi vauhtiinsa 20 metriä sekunnissa saavuttaakseen halutun siirtymäradan.

Toinen ratakorjaus tehtiin maanantaina ja tuolloin tarvittiin lisävauhtia vain 2,8 metriä sekunnissa.

Teleskoopin valmistelun teknisiä vaiheita ensimmäisen kuukauden aikana voi seurata tältä sivustolta. Suurimpien avautumisoperaatioiden on määrä olla valmiina 6. tammikuuta.

Lopulliselle radalleen L2-pisteen ympäristöön teleskoopin on määrä asettua 30 vuorokautta laukaisunsa jälkeen. Rata ei ole täysin stabiili, vaan se vaatii pientä korjailua muutaman kuukauden välein.

Toiminta-ajan minimitavoitteeksi JWST:llä on asetettu vähintään 5 vuotta.

Haaveissa on kuitenkin 10 vuotta, mikä näyttää nyt kuluvien aineiden osalta mahdolliselta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)