James Webb -avaruusteleskoopin laukaisua lykättiin

Uuden avaruusteleskoopin laukaisua on jälleen kerran lykätty eteenpäin. Uusi ajankohta on näillä näkymin maaliskuu 2021. 

Viivästys tulee vaatimaan Nasan arvioiden mukaan 800 miljoonaa dollaria James Webbille jo myönnetyn kahdeksan miljardin dollarin päälle.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että avaruusjärjestön täytyy jälleen suostutella Yhdysvaltain kongressi hyväksymään teleskoopin uusi hintalappu.

Vuonna 1996 aloitetun projektin piti alunperin saada Webb avaruuteen 2007, mutta laukaisua on toistuvasti rukattu myöhemmäksi. Riippumaton paneeli jätti toukokuun lopussa raportin, jossa viivästysten syiksi todettiin muun muassa liiallinen optimismi, kokemuksen puute ja inhimilliset erehdykset.

Esimerkiksi laitteen venttiilit ovat alkaneet vuotaa, kun niitä on puhdistettu väärällä liuottimella. Akustisessa testissä oli myös irronnut ruuveja. 

Kun James Webb lopulta lentää, se ohjataan alueelle, joka sijaitsee 1,5 miljoonaa kilometriä maapallolta suoraan Auringosta poispäin. Tässä niin sanotussa La Grangen 2 -pisteessä teleskooppi pysyy paikallaan Maahan ja Aurinkoon nähden, jolloin sen ratakorjauksiin tarvitaan vain minimaalinen määrä energiaa. 

Etäinen sijainti kuitenkin tarkoittaa, että toisin kuin Hubble-teleskoopin kohdalla, huoltolennot eivät ole mahdollisia. Webbin on oltava taatussa kunnossa, kun se lähtee matkaan.

Aiheesta lisää Scape.com (englanniksi)