Ilmastonmuutos tuo haasteita myös maapallon suurille kaukoputkille

Maanpinnan tähtitieteellisten observatorioiden toiminta on usein paikallisen säätilan armoilla. Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos voi aiheuttaa ongelmia monelle suurelle teleskoopille.

“Vaikka teleskooppien elinikä on yleensä useita vuosikymmeniä, paikan valinnassa huomioidaan ilmaston olosuhteet vain lyhyeltä ajanjaksolta. Tyypillisesti viimeisen viiden vuoden ajalta", Caroline Haslebacher Bernin yliopistosta sanoo.

"Tämä on liian lyhyt pitkän aikavälin trendien huomaamiseen puhumattakaan globaalin lämpenemisen aiheuttamista tulevista muutoksista."

Haslebacher on mukana hiljaittain julkaistussa tutkimuksessa, jonka mukaan useat suuret observatoriot joutuvat seuraavien vuosikymmenien myötä kokemaan nykyistä kosteampia ja lämpimämpiä olosuhteita.

Muutosten myötä havaitsemiseen kelpaava aika vähenee, ja teleskooppien tekemien mittausten laatu heikkenee.

"Nykyiset tähtitieteelliset observatoriot on suunniteltu toimimaan tämänhetkisissä olosuhteissa ja niillä on vain harvoja mahdollisuuksia sopeutumiseen", Haslebacher selittää.

"Ilmasto-olosuhteiden potentiaalisia seurauksia teleskoopeille ovat korkeampi kondensaatio eli veden tiivistymisriski ja viilennysjärjestelmien toimimattomuus, joka voi johtaa ilman pyörteilyyn teleskoopin kuvussa."

Haslebacher peräänkuuluttaakin ilmastomallien huolellista käyttöä, kun mietimme uusien, seuraavan sukupolven observatorioiden sijainteja.