Hubble-avaruusteleskooppi saatiin jälleen toimimaan

Maan kiertoradalla 540 kilometrin korkeudessa kiertävä Hubble-avaruusteleskooppi on saatu palautettua toimintaan gyroskooppiongelmien jälkeen.

Hubble palautui toimintaan perjantaina 26. lokakuuta ja teki ensimmäiset tiedehavaintonsa lauantaina.

Ongelmat alkoivat 5. lokakuuta. Yksi avaruusteleskoopin varalla pidetyistä gyroskoopeista vikaantui, kun sitä käynnistettiin käytöstä poistettavan ja kuluneen gyroskoopin tilalle.

Gyroskooppi mittasi tuolloin liian korkeita kierrosnopeuksia. Avaruusteleskooppi asetettiin valmiustilaan ja tilannetta tutkimaan perustettiin komitea.

Tiimi suoritti avaruusteleskoopilla lukuisia käännöksiä ja vaihteli gyroskoopin toimintamoodeja. Niiden tuloksena gyroskooppi alkoi toimia normaalisti. Ilmeisesti laitteen sisällä olevien komponenttien välillä oli tilapäinen este.

Lisätesteissä ongelma ei enää esiintynyt ja Hubble julistettiin toimivaksi.

Jää kuitenkin nähtäväksi, toistuvatko kyseisen gyroskoopin ongelmat. Aiemmin Nasa raportoi, että juuri tällä gyroskoopilla oli jo pari vuotta sitten havaittu toiminnan poikkeavuuksia, ja se oli siksi laitettu reserviin.

Hubblella on kuusi gyroskooppia, joista kolme on nyt poistettu loppuunkulumisen vuoksi käytöstä. Avaruusteleskooppi pystyy tekemään tiedehavaintoja yhdelläkin toimivalla gyroskoopilla, mutta ei suuntaamaan itseään yhtä monipuolisesti kuin kolmella.

Hubble-avaruusteleskooppi on ollut avaruudessa huhtikuusta 1990 lähtien eli 28 vuoden ajan. Kun avaruussukkulat olivat vielä käytössä, Hubblea voitiin huoltaa sukkulalennoilla kiertoradalla. Näin tehtiin viidesti vuosien 1993 ja 2009 välillä.

Aiheesta lisää Hubblesite (englanniksi)