Tällä hetkellä toiminnassa olevat (keltaiset), rakenteilla olevat (vihreät) ja suunnitellut (oranssit) gravitaatioaalto-observatoriot. Kuva LIGO

Gravitaatioaaltolöytö ei jääne ainoaksi - Intiaan nousee uusi LIGO-observatorio

Intian hallitus on hyväksynyt LIGO-Intia-projektin rakentamisen.

Kyseessä on maailman kolmas LIGO-observatorio Yhdysvalloissa sijaitsevien Livingstonin ja Hanfordin lisäksi. Kolmas samanlainen observatorio mahdollistaa uusien gravitaatioaaltoja lähettävien kosmisten tapahtumien paikallistamisen entistä tarkemmin.

"On teknisesti mahdollista, että LIGO-Intia aloittaa havaintonsa ennen vuoden 2023 loppua", kertoo LIGO Hanford -observatorion johtaja Fred Raab.

"Yhdessä intialaisten tutkijoiden kanssa olemme löytäneet erinomaisen siajoituspaikan observatoriolle ja olemme antaneet heille yksityiskohtaiset piirustukset Intialle."

Yhdysvalloissa syyskuussa 2015 havaintonsa  aloittaneet Advanced LIGO -laitteistot pystyvät interferometrian avulla mittaamaan etäisyyksiä neljän kilometrin mittaisessa tyhjiöputkessa 10-19 metrin tarkkuudella.

Tarkkuus vastaa sitä, että Auringon ja lähimmän tähtijärjestelmän Alfa Centaurin etäisyys pystyttäisiin mittaamaan muutaman mikrometrin tarkkuudella.

Myös Intiaan on tarkoitus asentaa samanlainen Advanced LIGO -laitteisto kuin nyt on käytössä Livingstonissa ja Hanfordissa. Tyhjiöputkia on observatorioissa kaksi ja ne on sijoitettu 90 asteen kulmaan keskenään.

LIGO-observatorioiden lisäksi maailmalla on käytössä jo GEO600-observatorio Saksan Hannoverissa. Siellä tyhjiöputken pituus on 600 metriä.

Japaniin rakenteilla olevassa KAGRA-observatoriossa on kolmen kilometrin mittaiset tyhjiöputket ja sen on määrä aloittaa havainnot 2018.

Italiassa sijaitseva Virgo-observatorio sisältää kaksi kolmen kilometrin pituista tyhjiöputkea ja parhaillaan käynnissä olevan uudistamisensa jälkeen se on määrä saada käyttöön 2018.

Aiheesta lisää Caltech (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto