Gaia-luotaimen uusi datajulkistus tarkentaa kuvaamme maailmankaikkeudesta

Yksikään toinen avaruusobservatorio ei ole koskaan kartoittanut taivasta yhtä kattavasti kuin Gaia. Uusi julkistus paljasti esimerkiksi asteroidien ja tähtien spektrejä sekä Linnunrataa kiertävien galaksien ratoja.

Maanantaina tehty Gaian kolmas datajulkistus (DR3) sisältää vuosina 2014–2017 kerätyn ja sen jälkeen käsitellyn datan.

Julkistuksen yhteydessä Helsingin yliopiston tutkijat pitivät lehdistötilaisuuden, jossa he kertoivat datan merkityksestä omassa työssään.

"Asteroidispektrit ovat uutta tässä datajulkistuksessa. Saamme mahdollisesti luokiteltua asteroidit ja sen, minkälaista materiaalia ne ovat", selittää Mikael Granvik.

Datapaketti sisältää noin 60 000 asteroidin spektrit. Se on toki vain pieni osa yli miljoonasta tunnetusta asteroidista, mutta antaa runsaasti tilastollista varmuutta.

"Mielestäni kiinnostavinta on, että saamme kartoitettua Jupiterin kaltaisten jättiläisplaneettojen populaation aurinkokunnan ympäristössä", paljastaa eksoplaneettatutkija Mikko Tuomi.

Arvion mukaan tämän kokoluokan planeetta paljastuu emotähtensä liikkeestä noin 10 parsekin eli 33 valovuoden säteeltä Auringosta.

"Mikrokaarisekunnin tarkkuus DR3:ssa antaa Linnunradalle ja sen kiertolaisgalakseille tarkat ominaisliikkeet, jotka ovat olleet puuttuva palanen niiden ratojen tarkkaan määrittämiseen", kertoo galaksitutkimukseen erikoistunut Till Sawala.

Galaksien mitattujen ominaisliikkeiden yhdistäminen painovoimasimulaatioihin antaa meille mahdollisuuden katsoa Linnunradan lähistön menneisyyteen ja tulevaisuuteen.

Vuonna 2013 laukaistun Gaian on arvioitu pysyvän toimintakunnossa vuoden 2024 lopulle asti. Sen seuraavat datajulkistukset ovat suunnitteilla vuosille 2024 ja 2030.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)